Tým restaurace je pestrý, koncept je ale jasně vytyčený: vyrazit sem můžete na ryby, raky a mořské plody v prvotřídní kvalitě

Tým restaurace je pestrý, koncept je ale jasně vytyčený: vyrazit sem můžete na ryby, raky a mořské plody v prvotřídní kvalitě

Hrot / Tomáš Novák

Hot Food

Rakin: Ryby, seafood a pak raci

Langusty, humři, ústřice, chobotnice, rozličné ryby a především raci – to jsou dary moří i průzračných potoků, na které můžete od května vyrazit do čerstvě otevřené restaurace Rakin v pražských Dejvicích.

Sára Goldbergerová

Galerie (4)

Stojí za ní podnikatel Patrik Yeranyan, který je na české gastronomické scéně známý mnoho let. Do našich končin dováží ryby a mořské plody přímo z nizozemské burzy, jeho firma Patrik Holding pak jako jediná v Česku dováží živé raky z Rumunska.

„Raci jsou historicky český produkt – už před obdobím první republiky to byl běžný pokrm, starší lidé je tak dobře znají. My bychom chtěli raky představit mladší generaci, která dosud neměla tolik možností je vyzkoušet, protože jsou v Česku chráněni,“ vysvětluje Yeranyan, když se procházíme po jeho nové restauraci, ještě než přivítá první hosty.

Raky to začalo a jsou pomyslný stavební kámen – stojí ostatně i za názvem restaurace. Důležité jsou ale i plody moří. „V Česku pořád panuje stereotyp, že tady nejsou čerstvé ryby a mořské plody dostupné. Chtěl bych ho zbourat, protože to rozhodně neplatí. Z Nizozemska dovážíme čerstvou produkci třikrát týdně. A po letech uzrál čas ji představit nejen jiným podnikům, ale i přímo ve vlastní restauraci,“ říká Yeranyan.

Stojí za ní Patrik Yeranyan (na fotografii druhý zleva), který se pro nový koncept inspiroval v metropolích jako Paříž, Londýn či New York

Stojí za ní Patrik Yeranyan (na fotografii druhý zleva), který se pro nový koncept inspiroval v metropolích jako Paříž, Londýn či New York

Hrot / Tomáš Novák

Rakin tak bude jakousi výkladní skříní ryb a mořských plodů, které do Česka Yeranyan dováží. Po příchodu vás tu přivítá velká vitrína s ledem a vyskládanými rybími filetami i celými rybami, korýši a měkkýši. Za nimi se rozprostírá otevřená kuchyně s grilem, díky čemuž mohou hosté nahlédnout pod ruce zdejším kuchařům. Hlavní slovo tady mají hned dva: Fajar Barkah a Gabriel Bertasso.

Fajar pochází z Indonésie, procestoval ale také Skandinávii, kde několik let vařil. Gabrielovou rodnou zemí je Brazílie, kulinářské zkušenosti sbíral například v Austrálii. Oba se nakonec potkali v Praze.

„Každý má za sebou jiné zkušenosti, jinou techniku a vizi. Přišlo mi, že když se tihle dva spojí, vznikne z toho něco skvělého,“ vysvětluje Yeranyan. Dvojice kuchařů přikyvuje: ve světě přivykli pestrosti, jež je pro zahraniční kuchyně, zejména v blízkosti moře či oceánu, typická.

Restaurace Rakin měla před otevřením několik pop-upů, během nichž se stal bestsellerem signature chod Octopus Dog

Restaurace Rakin měla před otevřením několik pop-upů, během nichž se stal bestsellerem signature chod Octopus Dog

Hrot / Tomáš Novák

Nebojí se tak odvážných kombinací a přístupů, díky čemuž v Rakinu vzniklo vskutku novátorské menu. Pokud sem vyrazíte, rozhodně nesmíte odejít, aniž byste ochutnali Octopus Dog – hot dog, kde párek nahrazuje chapadlo chobotnice. Ta je díky precizní a dlouhé přípravě krásně křehká, v žemli ji doprovází coleslaw, jalapeňo papričky, čedar a smažená cibulka.

Speciální místo ovšem mají na menu už zmínění raci, které doplní několik omáček, hosté si tu ale budou moci vybrat i humra či langustu z akvária umístěného přímo v restauraci. K tomu víno, které tu chce mít Patrik Yeranyan dostupné ve velkém množství i po sklence.

„Chceme být blízko lidem a budeme rádi, když za námi klidně jen přijdou na kus řeči se skleničkou vína. Menu máme navržené tak, aby bylo dostupné pro co nejširší skupinu lidí, aby si každý mohl užít skvělé mořské plody. Nad restaurací se pak nachází ještě jeden prostor, kde budeme pořádat finediningové večeře pro menší skupinu lidí, vždy ve spolupráci s nějakým zajímavým šéfkuchařem,“ přibližuje Yeranyan.

„Chtěl jsem do Prahy přinést něco skutečně fresh,“ říká Patrik Yeranyan

„Chtěl jsem do Prahy přinést něco skutečně fresh,“ říká Patrik Yeranyan

Hrot / Tomáš Novák