Dr. Eric Verdin tvrdí, že díky životosprávě omládl. Cítí se a vypadá lépe. Genetika se podle něj obecně přeceňuje, klíčový je životní styl

Dr. Eric Verdin tvrdí, že díky životosprávě omládl. Cítí se a vypadá lépe. Genetika se podle něj obecně přeceňuje, klíčový je životní styl

koláž Hrot24.cz, Berenika Slánská s využitím Canva, Buck Institute for Research on Aging

Longevity

Vědec prý přišel na to, jak omládnout o 15 let. Inspirovat se můžete jeho snídaní

Je mu 68 let, ale jeho tělo funguje jako u padesátníka. Respektovaný americký vědec Eric Verdin tvrdí, že díky promyšlenému životnímu stylu dokázal „otočit“ biologické hodiny zpět o zhruba 15 let. A začíná to prý už u první denní porce jídla – snídaně.

Vladimír Barák

„Nejhorší možná snídaně je miska cereálií s pomerančovým džusem. Je to v podstatě cukr, cukr, cukr,“ upozorňuje Verdin, expert na stárnutí a ředitel amerického výzkumáku Buck Institute for Research on Aging, pro on-line deník Business Insider.

Rychlý nárůst hladiny cukru v krvi po sladkém jídle podle odborníka spouští kolotoč energetických výkyvů, chutí a únavy. Dlouhodobě vysoká hladina cukru je pak spojována s chronickými záněty a nemocemi, jako je například cukrovka 2. typu, a podle některých vědců může urychlovat proces stárnutí.

Verdin místo toho doporučuje slané snídaně s vyváženým podílem bílkovin, tuků a vlákniny. Jeho vlastní ranní talíř obvykle obsahuje vejce, avokádo, lososa a celozrnné pečivo. Vejce připravuje na různé způsoby, ale preferuje olivový olej před máslem. „Pokud někdo nechce žádný tuk, nejlepší volbou jsou natvrdo vařená vejce,“ dodává.

Takové složení podle něj pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a zároveň zasytí na delší dobu. Zdravé tuky a bílkoviny z vajec a ryb spolu s vlákninou z avokáda a celozrnných produktů prospívají i střevnímu mikrobiomu, což je další klíč k dlouhověkosti.

Kromě stravy sleduje Verdin pečlivě i další aspekty svého zdraví. Například krevní tlak, k čemuž využívá chytré hodinky. Na základě výsledků pak upravuje své návyky.

Verdin je přesvědčen, že životní styl hraje v délce i kvalitě života větší roli než genetika. Jeho jídelníček se inspiruje středomořskou dietou, která staví na čerstvé zelenině, luštěninách, celozrnných potravinách i bílkovinách a zároveň vylučuje průmyslově zpracované produkty.

„Když se podíváte na populace, které se tímto způsobem stravují, jsou to obvykle ty nejzdravější,“ říká Verdin.