Lucie Caïs Steblová pekla už jako malá
Hrot / Tomáš Novák
Magazín Hrot
Sekla s architekturou a otevřela si pekárnu s francouzskou duší. „Radši kultivovat kvas než lidi,“ říká
S řemeslnými pekárnami se v posledních letech roztrhl pytel, v Praze je ale stále spousta čtvrtí, kde kvalitní čerstvé pečivo chybí. Na začátku letošního roku se mohli zaradovat obyvatelé pražských Košíř.
Redaktorka
V únoru v košířském projektu Parvi Cibulka otevřela francouzská pekárna Bread Society. Stojí za ní energická Lucie Caïs Steblová. Před lety působila jako projektová manažerka v architektonickém studiu. Rozhodla se ale, že pragmatický svět vymění za prostředí provoněné máslem a moukou mletou na kameni.
„Myslím, že tomu dopomohla pandemie koronaviru, během které jsem si definitivně řekla, že pekárnu otevřu. Po letech jsem potřebovala dělat něco, u čeho bych dostala rychlejší zpětnou vazbu, než je tomu v architektuře. Tam začínáte se zadáním od klienta a než se projekt dokončí, může utéct i osm let. Ale když něco dobrého uvaříte nebo upečete, máte zpětnou vazbu hned,“ vypráví Steblová a se smíchem dodává, že jí najednou bylo bližší kultivovat kvas místo lidí.
Otevření vlastní pekárny ovšem samozřejmě předcházela patřičná praxe. Lucie Caïs Steblová vzpomíná, že první bábovku upekla už v sedmi letech. Pochází ze slezské vesnice, každé léto se tak neslo v duchu sbírání borůvek a pečení koláčů. Později vypomáhala v matčině restauraci a při práci v architektonickém studiu si volný čas zpestřovala třeba i pečením chleba.